Både myndighetskrav og kundenes etterspørsel etter bærekraftige løsninger gjør at de fleste bedrifter i dag må følge opp og redusere sin miljøpåvirkning. For partnere øker dette insentivene til å flytte fra interne datasentre til skyen, noe som resulterer i store bærekraftgevinster, sammen med reduserte energikostnader og høyere sikkerhet.
For at verden skal nå klimamålene og oppfylle Parisavtalen, kreves det en omfattende omstilling som berører alle selskaper. Når det gjelder IT-infrastruktur, som på mange andre områder, er bærekraftige løsninger i dag svært ettertraktet. Samtidig innebærer EUs kommende krav til selskapers bærekraftsrapportering og at flere i fremtiden må kunne rapportere miljøpåvirkning også i leverandørkjeden.
Microsoft har bygget sitt svenske datasenter for å være ledende fra et bærekraftperspektiv. Vi ba Yalle Elehu, stabssjef med spesielt ansvar for bærekraft og datasentre hos Microsoft i Sverige, om å fortelle oss mer om hvilke fordeler det kan bety for partnere gitt utviklingen som er skissert ovenfor.
Hvor viktig er bærekraft for Microsoft-datasentre?
– Microsoft har hatt egne datasentre siden 1989, og allerede i 2007 begynte vi å bevege oss mot modulært standardiserte datasentre som er optimalisert for å redusere energiforbruket. Det som er viktig å forstå når vi sammenligner datasentrene vi har i dag med et tradisjonelt datasenter, er at vi snakker om en helt annen skala, det er flere hundre tusen servere i hver bygning. Utstyret er standardisert og tett installert, med langdrevet virtualisering. Dette gir enorme stordriftsfordeler og åpner for vid trekkende optimalisering både energimessig og på andre områder.
– I dag har Microsoft også en global strategi for å redusere miljøpåvirkningen vår radikalt, og vi ønsker å gå foran med et godt eksempel. Vi legger derfor mye forsknings- og utviklingsarbeid i å redusere miljøpåvirkningen fra datasentrene våre. Her er det selvfølgelig en viktig faktor for å minimere klimagassutslippene. Vi ser da på både direkte og indirekte utslipp fra egen virksomhet, det som kalles Scope 1 og 2, samt utslipp i forsyningskjeden, det som kalles Scope 3. Samtidig har vi en bred tilnærming og fokuserer også på en rekke andre miljøfaktorer i tillegg til kodoksavtrykk, som vannbruk, avfall og biologisk mangfold.
Hvordan er ditt svenske datasenter strukturert ut fra et bærekraftperspektiv?
– Helt fra starten og på alle måter er den designet for å ha så liten miljøpåvirkning som mulig. Sverige har eksepsjonelt fordelaktige forhold, med god tilgang på fornybar elektrisitet og et klima som reduserer behovet for kjøling. Det er i Microsofts svenske datasentre vi har nådd det absolutt lengste i våre ambisjoner innen bærekraft. Til å begynne med er selve bygningen bygget for å bli sertifisert i henhold til miljøstandarden LEED på gullnivå, noe som betyr at den oppfyller svært høye krav til for eksempel energibruk, materialvalg og design.
– Da har vi bygget opp infrastrukturen med tanke på flere bærekraftsaspekter. Til å begynne med har vi designet for å minimere karbondioksidutslipp i omfang 1, 2 og 3. Dette inkluderer produksjon av alt som går inn til senteret, transport og hva som skjer med utrangert utstyr. Sammenlignet med å drive et datasenter på egen hånd, kan kundene våre redusere karbonavtrykket sitt med opptil 98 prosent. Dette skyldes blant annet at vi har en avtale om levering av grønn strøm 24/7, som matches time for time slik at vi hele tiden er garantert å ha 100 prosent fornybar energi. Da avhenger det også av hvor effektivt vi bruker energien i datasenteret. Vi har designet for å minimere energibehovet selv for noe annet enn å drive selve teknologien. For eksempel har vi ingen aktiv kjøling (klimaanlegg) for kjøling av serverne. Vi blåser bare inn uteluft.
– Til slutt tar vi også godt hensyn til andre aspekter enn utslipp av karbondioksid, som avfall, der vi har et globalt mål om å nå null avfall i datasentrene våre innen 2030. På sikt ser vi muligheten til å resirkulere 90 prosent av våre utrangerte komponenter og behandle 12 000 servere per måned for gjenbruk. Det er også en viktig del av å redusere klimaavtrykket i hele kjeden. Vi investerer også i å minimere vannforbruket og vanligvis ikke vann til kjøling. Samtidig resirkulerer vi regnvann til ting som toaletter og regulering av fuktighet.
Hvordan kan de nye EU-reglene for bærekraftsrapportering påvirke valgene partnerne tar?
– Mange bedrifter har allerede ønsket å få bedre kontroll på sin miljøpåvirkning, men med de nye reglene for rapportering av ikke-finansielle mål fra 2024 vil tusenvis av bedrifter i Sverige alene bli underlagt nye krav. De må ta hensyn til klimagassutslippene i verdikjeden, noe som vil skape stort press på alle som driver datasentre for å kunne rapportere karbonavtrykket fordelt på hver kunde. Den ny åpenhet betyr at mye nytt data vil bli produsert, noe som vil være en annen kostbar faktor. Azure tilbyr derimot en ferdig funksjon som gjør det mulig for hver kunde å se sitt eget utslippsavtrykk i omfang 1,2 og 3.
Gir Microsoft-datasentre også fordeler når det gjelder de kraftig økte strømkostnadene?
– I dag sliter partnere som har en forretningsmodell med eget datasenter med høyere kostnader som kan føre til reduserte marginer. Dette gjelder ikke minst løpske strømkostnader. Som jeg sa, i vårt svenske datasenter oppnår vi store besparelser gjennom en langvarig energieffektivitet. Vi anslår at det kan være opptil 93 prosent mer energieffektivt sammenlignet med vårt eget datasenter. Det tallet taler for seg selv.
Og når det gjelder sikkerhet?
" Spørsmålet du som partner bør stille deg selv er i hvilken grad du kan leve opp til alle sikkerhetskravene som kundene stiller i dag. Her er det flere dimensjoner. På den ene siden handler det om den rent fysiske sikkerheten. Microsofts datasentre har omfattende perimeterbeskyttelse rundt bygninger, samt et helt team som jobber med hvordan man skal takle ulike situasjoner, for eksempel naturkatastrofer eller ondsinnede aktørers sabotasje. Skulle en campus gå ned, vil en annen ta over. Vi ødelegger også alledatabærende enheter (harddisker, minnebrikker osv.) på stedet, for størst mulig sikkerhet. På den ene siden handler det om beskyttelse mot cyberbro som i dag foregår i industriell skala og kan få ødeleggende konsekvenser. Microsoft analyserer ni milliarder typer trusler på et år og planlegger å investere 20 milliarder dollar i cybersikkerhet alene i løpet av de neste fem årene. Vi er sertifisert i henhold til et bredt spekter av standarder og bygger sikkerhet inn i skyen fra starten, inkludert redundans.
Hvordan styrker fokuset på bærekraft argumentet for at partnere skal bevege seg opp i skyen?
– Omstillingen til et bærekraftig samfunn gjør at vi i dag står overfor mange raske endringer. Nye lover og krav innen bærekraft vil øke kostnadene og redusere marginene for de som ønsker å fortsette å gi IT-infrastruktur en forretningsmodell basert på egne datasentre. Dette kommer i tillegg til en situasjon der komponentmangel, kompetanse, økte driftskostnader og sikkerhetstrusler allerede utgjør store utfordringer. Alternativet er å plassere IT-infrastrukturen i Microsofts svenske datasentre og som partner i stedet fokusere på alle nye forretningsmuligheter som skapes i skyen. Det er et enormt potensial for partnere til å optimalisere tjenester og TD SYNNEX har også et omfattende partnerprogram som kan hjelpedeg på veien.
Ta kontakt TD SYNNEX hvis du som partner vil vite mer om å flytte datasentre til Azure og hvilke forretningsmuligheter som da åpner seg.